Lägga nytt golv

Har golvet i ditt hem blivit slitet och behöver bytas ut? Vad finns det för olika slags golv och vad ska man tänka på när man köper och lägger nytt golv? Funderar du på om du kan och har tid att lägga golvet själv eller om du ska anlita en hantverkare?

Det finns ett väldigt stort utbud av golv och det kan vara svårt att välja vilket man ska köpa. Det första du ska tänka på är i vilket rum du ska lägga golvet och användningsområdet. Är det viktigaste att golvet har ett visst utseende eller behöver du ett slitstarkt golv? 

Att välja golv

Om du letar efter ett slitstarkt golv kan laminat-, linoleum- eller vinylgolv vara det bästa alternativet. Dessa golv är lätta att hålla rena och kräver lite underhåll. Söker du  efter ett golv med ett mer naturligt utseende kan trägolv vara det bästa alternativet. Ett trägolv kan vara dyrare än andra typer av golv och kräva mer underhåll. Annat att tänka på är livslängden. Om du väljer ett parkettgolv med minst 15 mm tjockt träskikt så kan du slipa om golvet i framtiden om det blir slitet. Det finns också olika ytbehandlingar man kan välja som till exempel lackering, olja eller hårdvaxolja. Lack är det mest slitstarka alternativet. Kakelplattor är ett bra alternativ för områden där du behöver ett slitstarkt golv. Textilgolv är ett bra val för sovrum eller andra rum där du vill ha en mjukare känsla under fötterna. 

När du väl har bestämt dig för när du har bestämt vilken typ av golv du vill ha måste du välja stil och färg. Det finns en mängd olika färger och stilar för varje typ av golv. Du måste också bestämma dig för om du vill att golvet ska installeras av ett proffs eller om du ska göra det själv. Om du ändå tycker det är svårt att välja golv är ett gott råd att fråga din golvläggare. 

10 tips för smidig golvläggning

  • När man köper golv gör en noga beräkning så du köper tillräckligt material. Köp alltid extra material ifall du sågar fel eller någon golv planka är ful eller tagit skada i frakten. Det är bra att köpa 20 % spill, ungefär två paket extra. Du kan alltid lämna tillbaka de paket du  inte använder. När du köper golv, se till att inte köpa ett utgående sortiment ifall du vill köpa mer av samma golv.
  • För att veta hur mycket material man ska köpa behöver man beräkna hur många kvadratmeter rummet har. Detta gör man genom att mäta upp längden samt bredden i rummet och multiplicerar dessa mått med varandra. Till exempel 5,5 x 4,5 meter = 24,75 kvadratmeter. Lägg sedan på 20 % spill. X 1,20 = 29,7 Totalt blir det 30 kvadratmeter. 
  • När man köper trägolv är ett tips att köpa parkett med minst 15 mm tjockt träskikt så kan du slipa om golvet i framtiden om det blir slitet.

  • Trägolv är ett levande material och man måste låta golvet anpassa sig till den miljö där det ska läggas. Förvara golvet i det rum du ska lägga det i minst 48 timmar innan golvläggning. 
  • Om du planerat att måla eller tapetsera i rummet är det smart att göra det innan man lägger nytt golv, då slipper man täcka golvet med skyddspapper och undviker också att onödiga repor uppstår. 

  • Det är ofta bäst att ta bort befintligt golv och golvlister innan man lägger nytt golv. Viktigt att tänka på att golvet under måste vara helt rakt och fritt från smuts.

  • Bestäm vilken riktning du ska lägga golvet på. Det finns inga måsten men riktlinjerna att gå efter är att lägga golvet i fönstrets riktning.
  • Det är rekommenderat att inte börja eller avsluta en rad av golvplankor med en bit som är mindre än 15 cm lång. För att räkna ut detta kan du lägga en provrad. 

  • Man brukar lägga golvets skarvar med en förskjutning. Om man är osäker kan man läsa på golvtillverkarens hemsida hur man ska lägga det specifika golvet man köpt.

  • Se till att ha rätt verktyg för att utföra golvläggningen. Verktyg som behövs för golvläggning är ofta en sticksåg, distanser, slagkloss, hammare, baksmälla, penna och måttband eller tumstock. Du kan göra en investering och köpa verktyg. Har du inte möjlighet att köpa verktyg finns det företag har uthyrning av verktyg. För att kapa av golvet behöver man en sticksåg och dessa finns både batteridrivna och med sladd. Distanser använder du för att få 5 mm mellanrum mellan väggen och golvet för att golvet ska kunna växa och krympa. Slagkloss använder man för att slå in golvet.